Co ma najwięcej witaminy C? To pytanie często pada w rozmowach o zdrowym i przede wszystkim świadomym żywieniu.
Naturalna witamina C występuje w przyrodzie dość powszechnie i wbrew temu co wielu z nas do tej pory sądziło jest jest dużo nie tylko w egzotycznych cytrusach ale także w naszych rodzimych warzywach i owocach.
Przejdź do rankingu owoców z największą ilością witaminy C >>>
Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Nasz organizm nie jest w stanie magazynować witaminy C, dlatego musimy mu ją dostarczać na bieżąco. Na szczęście naturalna witamina C to składnik wielu produktów, które spożywamy na co dzień. W tym wielu owoców i warzyw ale o tym za chwilę.
Choć od wielu lat pokutuje u nas mit o ogromnej zawartości tej witaminy w cytrynie, warto wiedzieć, że jest to owoc, który co prawda zawiera ten składnik, jednak w o wiele mniejszym stopniu, niż można by się spodziewać.
Co ma najwięcej witaminy C i jakie jest jej znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu?
Przedstawiamy listę najbardziej popularnych produktów, w których znajdziemy jej ogromne ilości!
Zanim jednak do niej przejdziemy, ustalmy kilka ważnych faktów.
Działanie witaminy C
Naturalna witamina C uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek i sprzyja przyswajaniu żelaza. Ponadto, wzmacnia układ odpornościowy organizmu, a także wykazuje działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne dla niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych.
Witamina C bierze udział w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie oraz działa przeciwutleniająco. Niedobór witaminy C może skutkować osłabieniem odporności, zwiększeniem ryzyka wystąpienia chorób serca, powstawaniem owrzodzeń i trudnym gojeniem się ran.
Idąc dalej.
Najpopularniejsza witamina C / Porównaj ceny:
Zapotrzebowanie organizmu na witaminę C
Dzienne zapotrzebowanie organizmu człowieka na witaminę C zależy od wielu czynników:
- od wieku,
- płci,
- metabolizmu,
- sposobu odżywiania,
- czy też kondycji organizmu.
Kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także osoby z nadciśnieniem tętniczym i palacze powinni przyjmować jej więcej (pamiętaj jednak o tym aby dawkowanie ustalić indywidualnie ze swoim lekarzem! Nie eksperymentuj na sobie.). Uznaje się, że średnio dorosły człowiek potrzebuje w ciągu dnia około 60 – 90 mg witaminy C.
Przejdźmy teraz do głównego tematu naszego artykułu.
Źródła witaminy C w naturze!

Występowanie witaminy C w przyrodzie
Co ma najwięcej naturalnej witaminy C i gdzie możemy znaleźć jej źródła? Przede wszystkim, znajdziemy ją w świeżych owocach, warzywach i ziołach. W następnej kolejności zawierają ją mięso, nabiał i orzechy.
Warto wiedzieć, że witamina C jest wrażliwa na działanie światła i wysokiej temperatury, dlatego wszelka obróbka termiczna i długotrwałe przechowywanie produktów może skutkować zmniejszeniem jej zawartości.
Ranking owoców z największą zawartością naturalnej witaminy C:
Jaki owoc ma najwięcej witaminy C?
Zobacz nasz ranking naturalnych źródeł witaminy C. Znajdziesz w nim warzywa a także owoce z witaminą C:
Acerola – Najlepsze źródło naturalnej witaminy C!
Na początku wspomnieliśmy, że w naszym kraju znajdziemy wiele źródeł witaminy C. Jednak największą jej zawartość jak dotąd stwierdzono w aceroli.
To roślina uprawiana w Ameryce Środkowej, na południu Stanów Zjednoczonych, a także w Indiach i na Madagaskarze. 100 g jej owoców zawiera od 1,4 do 2,5 g tej witaminy. Dodajmy jednak, że jej poziom zależy od wielu czynników i nieczęsto osiąga swoje maksimum.
![]() | Witamina C w aceroli | Porównaj ceny |
A poniżej przedstawiamy bardziej dostępne źródła witaminy C oraz jej zawartość w 100 g produktu.
Dzika róża – 1800 mg wit c w 100 g produktu
Jak widać, nasza poczciwa dzika róża, która często rośnie po prostu przy drodze, zawiera ogromną ilość naturalnej witaminy C. Jej ilość można porównać do ilości zawartej w aceroli. Przyrządzamy z niej konfitury, nalewki czy dżemy.
![]() | Witamina C w dzikiej róży | Porównaj ceny |
Rokitnik – do 1100 mg wit c w 100 g produktu
Jego świeże owoce są niejadalne. Rokitnik ceniony jest jednak za kwaśny, lekko ananasowy smak, jaki mają przyrządzone z niego marmolady, soki czy dżemy.
![]() | Witamina C w rokitniku | Porównaj ceny |
Dereń – do 200 mg wit c w 100 g produktu
Owoce derenia stanowią doskonały dodatek do przetworów. Świetnie smakuje w połączeniu z gruszkami i jabłkami w kompotach, nalewkach, likierach i syropach.
![]() | Witamina C w dereniu | Porównaj ceny |
Natka pietruszki – 178 mg wit c w 100 g produktu
Dorzucenie garści pokrojonej natki pietruszki nie tylko poprawia smak słonych potraw. Natka wpływa korzystnie na przemianę materii, a dodatkowo zawiera sporą porcję żelaza.
Czarna porzeczka – 183 mg wit c w 100 g produktu
Owoce czarnej porzeczki najlepiej jeść od razu z krzaczka, gdyż szybko traci cenną witaminę C. Im cieplejsze lato, tym jej zawartość jest większa i osiąga nawet do 400 mg na 100 g owoców.
Papryka – zawartość witaminy C a kolor
Zawartość witaminy C w papryce zależy od jej gatunku. Zielona odmiana papryki w 100 g zawiera 91 mg witaminy C, czerwona – 144 mg, a żółta aż 183 mg.
W czym jeszcze występuje witamina C?
Jarmuż – 120 mg wit c w 100 g produktu
To zapomniane polskie warzywo zapewni nam dzienną dawkę witaminy C przy zjedzeniu zaledwie 2 listków!
Brukselka – 94 mg wit c w 100 g produktu
Brukselka wykazuje działanie odkwaszające w naszym organizmie. Warto wiedzieć, że 8 małych brukselek zawiera tyle witaminy C, ile znajdziemy… w soku wyciśniętym z 5 cytryn!
Brokuł – 83 mg wit c w 100 g produktu
O bogactwie zawartości witamin i minerałów w brokułach z pewnością nie trzeba nikomu przypominać. Na szczęście od wielu lat stanowi jedno z warzyw najchętniej serwowanych na naszych stołach.
Truskawki – 66 mg wit c w 100 g produktu
Nie dość, że pyszne, to dodatkowo zawierają mnóstwo witaminy C. W 3 truskawkach znajdziemy jej tyle, co w soku z całej cytryny!
I przyszedł w końcu czas na zrzuconą z piedestału cytrynę.
Cytryna – 50 mg wit c w 100 g produktu
Jak widać, w porównaniu z innymi produktami wymienionymi powyżej, cytryna nie zawiera tak dużo witaminy C, jak zwykło się uważać. Wciąż jednak jej ilość jest niemała.
Pomarańcza – 49 mg wit c w 100 g produktu
Pomarańcze zawierają podobną ilość witaminy C, jak cytryny. Z pewnością jednak zjedzenie jednego owocu jest o wiele przyjemniejsze w ich przypadku.
Warto jeszcze wspomnieć o…:
Kiwi – 92.7 mg wit c w 100 g produktu
Kiwi to popularny owoc, który dostaniemy w każdym sklepie spożywczym lub straganie. Warto po niego sięgnąć. Nie wiem czy wiecie ale kiwi to kuzyn naszego… agrestu ; )
Jak widzicie popularne cytryny i pomarańcze niekoniecznie królują jeśli chodzi o naturalne występowanie tej witaminy w przyrodzie. Wymieniliśmy Wam produkty bogate w witaminę C, które możecie znaleźć we własnym ogródku a także na straganie ze zdrową i ekologiczną żywnością.
Teraz już wiesz jaki owoc ma najwięcej witaminy C : )
I tutaj warto powołać się także na inne źródła takie jak wyniki badań naukowych, które wskazują, że zawartość naturalnej witaminy C w warzywach i owocach zależy w dużej mierze od tego jak są one przechowywane, od warunków klimatycznych, w których są uprawiane a także od gatunku i odmiany danego warzywa i owocu.
Dlatego niedobory witaminy C wraz z jej nieprzyjemnymi skutkami mogą wynikać z tego, że szeroko pojęte rolnictwo nie dba o jakość wytwarzanych przez siebie towarów a jedynie o ich ilość co przekłada się na zysk ale nie na zdrowie finalnych konsumentów.
Na szczęście mamy wyjście!
Wymieniliśmy tylko te najpopularniejsze i najbogatsze źródła. Czekamy na Wasze opinie i komentarze omawiające temat tego jaki owoc, warzywo czy inny produkt zawiera witaminę C w dużych ilościach.
Na koniec jeszcze krótki filmik podsumowujący to co napisaliśmy powyżej:
Pytanie o to, który owoc ma najwięcej witaminy C już nie będzie spędzać Ci snu z oczu. Pamiętaj o tym aby suplementować naturalną witaminę C zawartą w sokach roślin. Jest przede wszystkim naturalna, kosztuje mniej i oprócz witaminy C dostarcza do organizmu także inne cenne składniki pochodzące z warzyw i owoców.
Smacznego i zdrowego! : )
Ola
Hmmm… tak myślę: obok mojego domu przez wiele lat rosła dzika róża i tyle owoców poszło w piach! Teraz mi szkoda, a krzaczka już nie ma. Nie wiem, skąd wiecznie te informacje, że to cytryny mają najwięcej witaminy C. a tyle fajnych, polskich roślin ma jej o wiele więcej… W każdym razie fajne zestawienie. Muszę jeszcze poszukać przepisów na różę i rokitnik, bo mnie strasznie intrygują. ;P
Gabi
Ja uwielbiam czarną porzeczkę ale niestety dostępna tylko latem, a wit C ma sporo. Codzienne koktajle warzywno – owocowe to dawka wit C. Polecam
Kamila
Zawsze kiedy ktoś pyta „co zawiera dużo witaminy c” zastanawiam się dlaczego nikt nie mówi właśnie o polskich owocach i warzywach, które możemy kupić w każdym warzywniaku tylko każdy od razu poleca jakieś prochy i tabletki z apteki…
sabi456
Wygląda na to, że naturalną witaminę C mamy w najpopularniejszych owocach i warzywach, więc jak się ich je odpowiednią ilość, to chyba niedobór nie grozi. 🙂 Jeszcze żeby tak się chciało je jeść zamiast innych przysmaków.