Naturalna witamina C, co ma jej najwięcej? Źródła występowania w naturze czyli owoce i warzywa z dużą ilością witaminy C

Co ma najwięcej witaminy C? To pytanie często pada w rozmowach o zdrowym i przede wszystkim świadomym żywieniu.

Naturalna witamina C występuje w przyrodzie dość powszechnie i wbrew temu co wielu z nas do tej pory sądziło jest jest dużo nie tylko w egzotycznych cytrusach ale także w naszych rodzimych warzywach i owocach.

Przejdź do rankingu owoców z największą ilością witaminy C >>>

Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Naturalna witamina C
Naturalna witamina C / Jaki owoc ma jej najwięcej? Jakie są źródła witaminy C? Sprawdź gdzie możesz ją znaleźć w naturze.

Nasz organizm nie jest w stanie magazynować witaminy C, dlatego musimy mu ją dostarczać na bieżąco. Na szczęście naturalna witamina C to składnik wielu produktów, które spożywamy na co dzień. W tym wielu owoców i warzyw ale o tym za chwilę.

Choć od wielu lat pokutuje u nas mit o ogromnej zawartości tej witaminy w cytrynie, warto wiedzieć, że jest to owoc, który co prawda zawiera ten składnik, jednak w o wiele mniejszym stopniu, niż można by się spodziewać.

Co ma najwięcej witaminy C i jakie jest jej znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu?

Przedstawiamy listę najbardziej popularnych produktów, w których znajdziemy jej ogromne ilości!

Zanim jednak do niej przejdziemy, ustalmy kilka ważnych faktów.

Działanie witaminy C

Naturalna witamina C uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek i sprzyja przyswajaniu żelaza. Ponadto, wzmacnia układ odpornościowy organizmu, a także wykazuje działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne dla niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych.

Witamina C bierze udział w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie oraz działa przeciwutleniająco. Niedobór witaminy C może skutkować osłabieniem odporności, zwiększeniem ryzyka wystąpienia chorób serca, powstawaniem owrzodzeń i trudnym gojeniem się ran.

Idąc dalej.

Najpopularniejsza witamina C / Porównaj ceny:

Zapotrzebowanie organizmu na witaminę C

Dzienne zapotrzebowanie organizmu człowieka na witaminę C zależy od wielu czynników:

  1. od wieku,
  2. płci,
  3. metabolizmu,
  4. sposobu odżywiania,
  5. czy też kondycji organizmu.

Kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także osoby z nadciśnieniem tętniczym i palacze powinni przyjmować jej więcej (pamiętaj jednak o tym aby dawkowanie ustalić indywidualnie ze swoim lekarzem! Nie eksperymentuj na sobie.). Uznaje się, że średnio dorosły człowiek potrzebuje w ciągu dnia około 60 – 90 mg witaminy C.

Przejdźmy teraz do głównego tematu naszego artykułu.
Źródła witaminy C w naturze!

Źródła witaminy C
Źródła witaminy C / Gdzie jest jej najwięcej? Sprawdź ranking produktów bogatych w witaminę C.

Występowanie witaminy C w przyrodzie

Co ma najwięcej naturalnej witaminy C i gdzie możemy znaleźć jej źródła? Przede wszystkim, znajdziemy ją w świeżych owocach, warzywach i ziołach. W następnej kolejności zawierają ją mięso, nabiał i orzechy.

Warto wiedzieć, że witamina C jest wrażliwa na działanie światła i wysokiej temperatury, dlatego wszelka obróbka termiczna i długotrwałe przechowywanie produktów może skutkować zmniejszeniem jej zawartości.

Ranking owoców z największą zawartością naturalnej witaminy C:

Jaki owoc ma najwięcej witaminy C?

Zobacz nasz ranking naturalnych źródeł witaminy C. Znajdziesz w nim warzywa a także owoce z witaminą C:

Acerola – Najlepsze źródło naturalnej witaminy C!

Na początku wspomnieliśmy, że w naszym kraju znajdziemy wiele źródeł witaminy C. Jednak największą jej zawartość jak dotąd stwierdzono w aceroli.

To roślina uprawiana w Ameryce Środkowej, na południu Stanów Zjednoczonych, a także w Indiach i na Madagaskarze. 100 g jej owoców zawiera od 1,4 do 2,5 g tej witaminy. Dodajmy jednak, że jej poziom zależy od wielu czynników i nieczęsto osiąga swoje maksimum.

Witamina C w aceroli Aliness Acerola 125mg - 120tabWitamina C w aceroliPorównaj ceny

A poniżej przedstawiamy bardziej dostępne źródła witaminy C oraz jej zawartość w 100 g produktu.

Dzika róża – 1800 mg wit c w 100 g produktu

Jak widać, nasza poczciwa dzika róża, która często rośnie po prostu przy drodze, zawiera ogromną ilość naturalnej witaminy C. Jej ilość można porównać do ilości zawartej w aceroli. Przyrządzamy z niej konfitury, nalewki czy dżemy.

Witamina C w dzikiej róży Soul-Farm Dzika róża - ekstrakt w kapsułkach 60szt 500mgWitamina C w dzikiej różyPorównaj ceny

Rokitnik – do 1100 mg wit c w 100 g produktu

Jego świeże owoce są niejadalne. Rokitnik ceniony jest jednak za kwaśny, lekko ananasowy smak, jaki mają przyrządzone z niego marmolady, soki czy dżemy.

Witamina C w rokitniku Fresh and Frozen Rokitnik mus z owoców 520 g TT000028Witamina C w rokitnikuPorównaj ceny

Dereń – do 200 mg wit c w 100 g produktu

Owoce derenia stanowią doskonały dodatek do przetworów. Świetnie smakuje w połączeniu z gruszkami i jabłkami w kompotach, nalewkach, likierach i syropach.

Witamina C w dereniu Eldex-Medical Herbatka Leśniowska z Owocem DereniaWitamina C w dereniuPorównaj ceny

Natka pietruszki – 178 mg wit c w 100 g produktu

Dorzucenie garści pokrojonej natki pietruszki nie tylko poprawia smak słonych potraw. Natka wpływa korzystnie na przemianę materii, a dodatkowo zawiera sporą porcję żelaza.

Czarna porzeczka – 183 mg wit c w 100 g produktu

Owoce czarnej porzeczki najlepiej jeść od razu z krzaczka, gdyż szybko traci cenną witaminę C. Im cieplejsze lato, tym jej zawartość jest większa i osiąga nawet do 400 mg na 100 g owoców.

Papryka – zawartość witaminy C a kolor

Zawartość witaminy C w papryce zależy od jej gatunku. Zielona odmiana papryki w 100 g zawiera 91 mg witaminy C, czerwona – 144 mg, a żółta aż 183 mg.

W czym jeszcze występuje witamina C?

Jarmuż – 120 mg wit c w 100 g produktu

To zapomniane polskie warzywo zapewni nam dzienną dawkę witaminy C przy zjedzeniu zaledwie 2 listków!

Brukselka – 94 mg wit c w 100 g produktu

Brukselka wykazuje działanie odkwaszające w naszym organizmie. Warto wiedzieć, że 8 małych brukselek zawiera tyle witaminy C, ile znajdziemy… w soku wyciśniętym z 5 cytryn!

Brokuł – 83 mg wit c w 100 g produktu

O bogactwie zawartości witamin i minerałów w brokułach z pewnością nie trzeba nikomu przypominać. Na szczęście od wielu lat stanowi jedno z warzyw najchętniej serwowanych na naszych stołach.

Truskawki – 66 mg wit c w 100 g produktu

Nie dość, że pyszne, to dodatkowo zawierają mnóstwo witaminy C. W 3 truskawkach znajdziemy jej tyle, co w soku z całej cytryny!

I przyszedł w końcu czas na zrzuconą z piedestału cytrynę.

Cytryna – 50 mg wit c w 100 g produktu

Jak widać, w porównaniu z innymi produktami wymienionymi powyżej, cytryna nie zawiera tak dużo witaminy C, jak zwykło się uważać. Wciąż jednak jej ilość jest niemała.

Pomarańcza – 49 mg wit c w 100 g produktu

Pomarańcze zawierają podobną ilość witaminy C, jak cytryny. Z pewnością jednak zjedzenie jednego owocu jest o wiele przyjemniejsze w ich przypadku.

Warto jeszcze wspomnieć o…:

Kiwi – 92.7 mg wit c w 100 g produktu

Kiwi to popularny owoc, który dostaniemy w każdym sklepie spożywczym lub straganie. Warto po niego sięgnąć. Nie wiem czy wiecie ale kiwi to kuzyn naszego… agrestu ; )

Jak widzicie popularne cytryny i pomarańcze niekoniecznie królują jeśli chodzi o naturalne występowanie tej witaminy w przyrodzie. Wymieniliśmy Wam produkty bogate w witaminę C, które możecie znaleźć we własnym ogródku a także na straganie ze zdrową i ekologiczną żywnością.

Teraz już wiesz jaki owoc ma najwięcej witaminy C : )

I tutaj warto powołać się także na inne źródła takie jak wyniki badań naukowych, które wskazują, że zawartość naturalnej witaminy C w warzywach i owocach zależy w dużej mierze od tego jak są one przechowywane, od warunków klimatycznych, w których są uprawiane a także od gatunku i odmiany danego warzywa i owocu.

Dlatego niedobory witaminy C wraz z jej nieprzyjemnymi skutkami mogą wynikać z tego, że szeroko pojęte rolnictwo nie dba o jakość wytwarzanych przez siebie towarów a jedynie o ich ilość co przekłada się na zysk ale nie na zdrowie finalnych konsumentów.

Na szczęście mamy wyjście!

Wymieniliśmy tylko te najpopularniejsze i najbogatsze źródła. Czekamy na Wasze opinie i komentarze omawiające temat tego jaki owoc, warzywo czy inny produkt zawiera witaminę C w dużych ilościach.

Na koniec jeszcze krótki filmik podsumowujący to co napisaliśmy powyżej:

Pytanie o to, który owoc ma najwięcej witaminy C już nie będzie spędzać Ci snu z oczu. Pamiętaj o tym aby suplementować naturalną witaminę C zawartą w sokach roślin. Jest przede wszystkim naturalna, kosztuje mniej i oprócz witaminy C dostarcza do organizmu także inne cenne składniki pochodzące z warzyw i owoców.

Smacznego i zdrowego! : )

Opinie o witaminie C: 4

  1. Hmmm… tak myślę: obok mojego domu przez wiele lat rosła dzika róża i tyle owoców poszło w piach! Teraz mi szkoda, a krzaczka już nie ma. Nie wiem, skąd wiecznie te informacje, że to cytryny mają najwięcej witaminy C. a tyle fajnych, polskich roślin ma jej o wiele więcej… W każdym razie fajne zestawienie. Muszę jeszcze poszukać przepisów na różę i rokitnik, bo mnie strasznie intrygują. ;P

    Odpowiedz

  2. Ja uwielbiam czarną porzeczkę ale niestety dostępna tylko latem, a wit C ma sporo. Codzienne koktajle warzywno – owocowe to dawka wit C. Polecam

    Odpowiedz

    1. Zawsze kiedy ktoś pyta „co zawiera dużo witaminy c” zastanawiam się dlaczego nikt nie mówi właśnie o polskich owocach i warzywach, które możemy kupić w każdym warzywniaku tylko każdy od razu poleca jakieś prochy i tabletki z apteki…

      Odpowiedz

  3. Wygląda na to, że naturalną witaminę C mamy w najpopularniejszych owocach i warzywach, więc jak się ich je odpowiednią ilość, to chyba niedobór nie grozi. 🙂 Jeszcze żeby tak się chciało je jeść zamiast innych przysmaków.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *