Niedobór witaminy C, objawy i skutki niedoboru

Choć dla utrzymania zdrowia potrzebujemy niewielkiej ilości witamin, ich niedobór może być tragiczny w skutkach.

Dotyczy to również witaminy C.

Nasz organizm nie potrafi jej magazynować, dlatego musimy na bieżąco uzupełniać jej poziom.

W jakim przypadku narażeni jesteśmy na jej niedobór?
Jak go rozpoznać?
Czy jego leczenie przynosi pożądane rezultaty?

Na te pytania – a także wiele innych – udzielamy dziś odpowiedzi.

Niedobór witaminy C
Niedobór witaminy C, skutki i choroba spowodowana niedoborem witaminy C

Zacznijmy od najważniejszego:

Do czego nasz organizm potrzebuje witaminy C?

Właściwości witaminy C

Witamina C potrzebna jest do tworzenia kolagenu, wchodzącego w skład wielu tkanek w naszym ciele:

  1. skóry,
  2. kości,
  3. więzadeł,
  4. chrząstek,
  5. ścianek naczyń włosowatych,
  6. zębów.

Ponadto, wykazuje działanie silnie przeciwutleniające, przeciwdziałając przedwczesnemu starzeniu się skóry. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i wspiera odporność organizmu.

Imponujące, prawda? To jeszcze nie wszystko!

Najpopularniejsza witamina C / Porównaj ceny:

Dawkowanie witaminy C

Dzienna dawka witaminy C, jakiej potrzebuje nasz organizm, jest uzależniona od płci, wieku, a także ewentualnych chorób, na jakie cierpi dana osoba.

Zapotrzebowanie na witaminę C zwiększa się także w przypadku kobiet w ciąży, matek karmiących oraz palaczy. Zalecane dawkowanie w przypadku osób dorosłych to 60 – 75 mg na dobę.

Ciekawostka: w poszczególnych krajach zalecana dzienna dawka witaminy C może się różnić (na przykład w Wielkiej Brytanii przyjmuje się, że powinna ona wynosić około 40 mg!).

Teraz pora na najważniejszy temat tego artykułu czyli skutki niedoboru witaminy C!

Brak witaminy C

Niedobór witaminy C w naszym organizmie ma miejsce wtedy, gdy brakuje jej w naszej diecie. Przedłużający się brak odpowiedniej dostawy witaminy C może w rezultacie doprowadzić do szkorbutu.

Aby jednak narazić się na szkorbut, stan niedoboru witaminy C musiałby trwać jednak co najmniej 3 miesiące.

Brak witaminy c
Brak witaminy C / Jakie są objawy, jak leczyć braki witaminy C?

Kto jest narażony na niedobór witaminy C?

Szkorbut obecnie występuje niezmiernie rzadko. Istnieją jednak warunki, które sprzyjają niedoborowi witaminy C. Na jej brak narażone są przede wszystkim:

  1. Osoby uzależnione od narkotyków i/lub alkoholu i niestosujące odpowiednio zbilansowanej diety,
  2. Osoby stosujące restrykcyjne diety,
  3. Osoby, które z różnych względów rzadko spożywają produkty bogate w witaminę C,
  4. Osoby cierpiące na choroby, które wywołują nieprawidłowości w trawieniu i wchłanianiu pokarmu, na przykład chorobę Crohna czy wrzodziejące zapalenie okrężnicy,
  5. Osoby starsze, które nie stosują odpowiednio zróżnicowanej diety,
  6. Palacze. Warto wiedzieć, że palenie papierosów wpływa negatywnie na proces wchłaniania witaminy C.

Pierwsze objawy niedoboru witaminy C

Jakie mogą być skutki niedoboru witaminy C? Objawy mogą być różne, a pierwsze symptomy, które powinny nas zaniepokoić, to

  • zmęczenie i uczucie osłabienia,
  • bóle mięśni i stawów,
  • szybkie powstawanie siniaków,
  • tworzenie się na skórze małych, czerwono – sinych plamek (siniaków).
Objawy niedoboru witaminy c
Objawy niedoboru witaminy C / Jak rozpoznać i leczyć niedobory witaminy C?

Utrzymujący się brak witaminy C

W dalszej kolejności, jeśli stan niedoboru będzie się utrzymywał, mogą się pojawić: suchość skóry, rozdwajające się końcówki włosów, obrzęki i przebarwienia dziąseł, nagłe krwawienia z dziąseł i nosa, problemy w gojeniu się ran i leczeniu zakażeń, wypadanie zębów i utrata wagi.

Co się stanie, jeżeli niedobór witaminy C będzie nadal się przedłużał?

W konsekwencji do wcześniej wymienionych objawów dołączą duszności, gorączka i drgawki.

W skrajnych przypadkach dojdzie do krwawień wewnętrznych i śmierci. Jednak, na szczęście, we współczesnym świecie choroba spowodowana niedoborem witaminy C występuje niezmiernie rzadko.

Podejrzenie niedoboru witaminy C

Jeśli lekarz podejrzewa u swojego pacjenta niedobór witaminy C, może zlecić badanie krwi na ustalenie jej poziomu…

…ale nie tylko.

Witamina C bierze udział we wchłanianiu żelaza, dlatego o jej braku w organizmie może również świadczyć jego niedobór.

MEDFUTURE Witamina C Lewoskrętna 500 g MedfutureNajlepsza witamina CPorównaj ceny

Leczenie niedoboru witaminy C

Niedobór witaminy C jest stosunkowo łatwy do wyleczenia. Terapia polega na stosowaniu diety bogatej w produkty zawierające tę witaminę oraz na przyjmowaniu suplementów. Mogą one mieć postać tabletek (także musujących), proszku, kapsułek lub kropli.

Jak zapobiegać niedoborom witaminy C?

Najlepszym sposobem na zapobieganie niedoborom witaminy C jest stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety. Warto wiedzieć, że największe ilości naturalnej witaminy c znajdziemy przede wszystkim w owocach i warzywach.

Co ma najwięcej witaminy C?

Do rekordzistów w tej dziedzinie należą owoce dzikiej róży, rokitnika i derenia. Ponadto, duże jej ilości występują w zielonej natce pietruszki, czarnej porzeczce i papryce. Spośród warzyw wyróżniają się tu brokuły, brukselki i jarmuż.

A gdzie tu miejsce na osławioną cytrynę?

Co ciekawe, cytryna (którą często uznaje się za doskonałe źródło witaminy C), nie ma jej aż tak wiele. Dla porównania, w 100 g cytryny znajduje się 50 mg witaminy C, podczas gdy w tej samej ilości owoców dzikiej róży – aż 1,8 g!

Nie są to wszystkie źródła występowania witaminy C w naturze. O innych możecie przeczytać także na blogu żywieniowym SGGW gdzie opisane są inne bogate w witaminę C owoce takie jak aronia czarnoowocowa, świdośliwa czy chociażby czeremcha i jagoda.

Dzięki nim w łatwy, przyjemny i zdrowy sposób zniwelujesz braki i niedobory witaminy C w swoim organizmie!

Opinie o witaminie C: 2

  1. Zawsze zimą mam niedobory wit.C zimą. Latem jednak się je więcej świeżych warzyw i owoców i braków nie ma. Zimą staram się uzupełniać witC kropelkami z wit C.

    Odpowiedz

  2. Pieknym i obrazowym przykładem na niedobory witaminy C jest serial Terror, opowiadający o dwóch statkach szukających nowej drogi do wschodniej Azji w 1845 roku. Brak świeżych owoców i warzyw, a co za tym idzie kwasu askorbinowego doprowadził do szkorbutu i w efekcie śmierci (np.krwotoków wewnetrznych). Oczywiście doszło do tego także z powodu zatrucia ołowiem (feralne puszki z jedzeniem), głodu oraz wychłodzenia.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *